Op: 30 jan 2020
Inmiddels is het laatste blok met IPv4-adressen in Europa uitgedeeld. Dit betekent dat de IP-adressen officieel op zijn. De overstap naar IPv6 wordt alsmaar uitgesteld, maar eigenlijk is het onvermijdelijk en noodzakelijk. Zeker omdat IPv4 op een dag niet meer ondersteund zal worden. Maar wat is het verschil tussen de twee en gaan er voordelen mee gepaard? Dit vertel ik je graag in mijn blog.
IPv4 vs. IPv6
Het eerste wat opvalt, is dat het adresformaat van IPv6 duidelijk verschilt van zijn voorganger. Waar bij IPv4 de adressen 32 bits lang zijn en in een decimaal notatie worden geschreven, bestaan de nieuwe IP-adressen uit 128 bits die voor de leesbaarheid in een hexadecimale notatie worden weergegeven.
Voorbeeld:
IPv4: 203.0.120.195
IPv6: 2001:0620:0000:0000:0211:24FF:FE80:C12C
De voordelen van IPv6
Naast dat IPv6 onvermijdelijk is en bedrijven zich hier klaar voor dienen te maken, kent IPv6 ook een aantal voordelen ten opzichte van zijn voorganger.
1. Voldoende IP-adressen
Het doel van deze langere adressen is uiteraard dat er veel meer unieke IP-adressen gegenereerd worden. Zo waren er middels de IPv4-notatie ongeveer 4,3 miljard IP-adressen beschikbaar. Met de opvolger is dit aantal enorm toegenomen tot circa 340 sextiljoen adressen. Dit betekent dat theoretisch gezien elke zandkorrel op aarde voorzien kan worden van een uniek IP-adres.
2. Beveiliging
Toen IPv4 werd ontwikkeld, werd er nauwelijks nagedacht over de beveiliging. Daarentegen is IPv6 vanaf de grond opgebouwd met security in het achterhoofd. Zo versleutelt IPv6 het verkeer (IPsec) en biedt het dankzij verscheidene checks VPN-achtige bescherming voor standaard internetverkeer.
3. Weg met NAT
Network Address Translating (NAT) was een tussenoplossing om het probleem van IP-adres tekorten tijdelijk op te lossen. Zo zorgt NAT ervoor dat apparaten die verbonden zijn met internet, denk aan modems en routers, hun unieke IPv4-adres kan delen met achterliggende apparaten. Dit betekent dat een door de provider toegekend IP-adres, zoals 60.203.211.222, niet door één, maar door duizenden apparaten gebruikt kan worden. De aangesloten apparaten worden dan bijvoorbeeld genummerd als 192.168.0.1, 192.168.0.2, etc.
NAT maakt dus eigenlijk de overstap naar IPv6-adressen veel minder urgent. Echter biedt IPv6 naast de uitbreiding van het aantal unieke IP-adressen ook veel meer voordeel op het gebied van beveiliging en kunnen we afscheid nemen van NAT.
4. Toekomstbestendig
Tijdens de ontwikkeling van IPv6 is er rekening gehouden met de toekomstbestendigheid. Zo is er nagedacht over hoe op een relatief eenvoudige wijze toekomstige technologieën, waar we nu nog niet eens vanaf weten, kunnen worden toegevoegd.
5. Versnelde datatransmissie
Tot slot is IPv6 efficiënter. Het versnelt de datatransmissie, doordat pakketten efficiënter behandeld worden en de noodzaak van het checken van pakketintegriteit vervalt. Dit maakt dat de router meer aandacht kan besteden aan het efficiënt coördineren van datastromen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan hier onze Cyber Security pagina!