Het is je gelukt! Je brief, telefoontje en sociale skills hebben hun vruchten afgeworpen en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Leuk natuurlijk, maar inmiddels gieren de zenuwen door je lichaam. Hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk achterlaat? En dat je vol zelfvertrouwen dat kantoor binnenstapt? Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het eerste sollicitatiegesprek, ook wel het kennismakingsgesprek, worden bij veel bedrijven dezelfde soort vragen gesteld. Met deze zeven slimme tips proberen we jou klaar te stomen voor een fantastisch eerste gesprek!
Het draait er tijdens zo'n gesprek vooral om dat jij en het bedrijf een goed beeld van elkaar krijgen.
Tip 1 | Ken je gesprekspartner
Het begint allemaal bij een onderzoek naar je gesprekspartner(s) en het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Kennis is macht. En al helemaal als je tegenover iemand zit die jou moet beoordelen. Bestudeer de website van de organisatie grondig. Een minuutje rondklikken en oppervlakkig scrollen is echt te weinig. Zorg ervoor dat je de missie, visie en kernwaarden scherp op je netvlies hebt, noteer vragen die in je opborrelen en schroom niet ze tijdens het gesprek te stellen. Oprechte interesse is altijd een pre. Bekijk het LinkedIn-profiel van de persoon die jou gaat interviewen, zodat je meer informatie krijgt over de persoon. Daarnaast is het belangrijk om de naam van je gesprekspartner te onthouden.
Tip 2 | Ken jezelf
Nadat je je gesprekspartner kent is het aan te raden om een elevator pitch voor te bereiden. Zo kun je tijdens het sollicitatiegesprek kort en bondig vertellen wie je bent, wat je doet en waar je enthousiast van wordt. Probeer hier professioneel bij te blijven, maar vergeet ook zeker niet er een persoonlijke touch aan te geven. Door te vertellen over bijvoorbeeld jouw passie of hobby laat je niet alleen een leuke en enthousiaste kant van jezelf zien, maar help je jezelf ook een beetje te ontspannen. Hieronder is een voorbeeld gegeven hoe je jezelf zou kunnen voorstellen.
Bijvoorbeeld:
“Mijn naam is Sofia en ik ben 27 jaar oud en woon in het centrum van Rotterdam. Momenteel ben ik Junior Software Engineer en ondersteun ik de Senior Engineer met testen, beheren en ontwikkelen van maatwerk software. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te gamen en ga ik een paar keer per week fitnessen. Daarnaast kijk ik ook graag documentaires, zo heb ik laatst The Great Hack gezien. Een echte aanrader!”
Je komt sterker over als je weet wat je kwaliteiten en toegevoegde waarden zijn. Bedrijven willen graag weten wat jij kan toevoegen in hun organisatie, wat kom je brengen? Later in het gesprek kun je hier dieper op ingaan aan de hand van concrete voorbeelden. Daarnaast is het ook van belang dat je je valkuilen kent. Bedrijven vragen vaak naar je ontwikkel- of verbeterpunten. Als je deze punten kunt benoemen, getuigt dit van zelfkennis en laat dit zien dat je op persoonlijk vlak ook wilt groeien.
Tip 3 | Benoem je motivatie
Als je je kwaliteiten en ontwikkelpunten op een rijtje hebt, is het belangrijk dat je ook je motivatie kent. Waarom wil je hier werken? Deze vraag word je ongetwijfeld gesteld. Richt je in je antwoord altijd op de organisatie. Laat je beweegredenen zien, doe dat op een geloofwaardige manier en koppel je enthousiasme aan kenmerken van het bedrijf waar je solliciteert. Ben je bijvoorbeeld toe aan meer uitdaging in je werk? Vertel dit en beschrijf hoe jij die uitdaging in deze functie denkt te vinden.
Tip 4 | Weet wat je ambities zijn
Waar zie je jezelf over vijf jaar? Het is belangrijk om je ambities goed uit te denken. Als gedreven sollicitant wil je natuurlijk een krachtige indruk achterlaten. Maar te veel ambitie kan een valkuil zijn. Als je zegt dat je over een jaar wilt promoveren, moet de organisatie natuurlijk opnieuw iemand aannemen voor de baan waarop je nu solliciteert. Geen aantrekkelijke gedachte voor een werkgever. Daarom is het slim om je groeiplannen voor de komende drie tot vijf jaar van tevoren goed te overdenken. Laat zien dat je ambities hebt, maar onthoud ook voor welke functie je nu in die stoel zit.
Tip 5 | Draag een passende outfit
Naast alle inhoudelijke voorbereiding is je voorkomen natuurlijk net zo belangrijk, want je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Probeer bijvoorbeeld via de website te achterhalen wat de kledingstijl van je toekomstige collega’s is. Staan jouw toekomstige collega’s allemaal in hun T-shirt op de website, ga dan ook zeker niet in een volledig pak. Overigens is dit geen vrijbrief om vervolgens ook in een T-shirt langs te gaan, zorg dat je minimaal een blouse aandoet. Als je het niet zeker weet dan kun je beter op safe spelen en je netter kleden. Zorg dat je outfit verzorgd is en dat je je prettig voelt bij de kleding die je aan hebt.
Tip 6 | Ontspan
Een passende outfit is belangrijk, toch is zelfverzekerdheid de beste jas die je kunt aantrekken, wees jezelf! Een ontspannen houding brengt je het verst. Ga daarom niet als een bezetene elke vraag tot in de puntjes voorbereiden en tig scenario’s afspelen in je hoofd. Daar word je niet relaxter van en dat zie je terug in het gesprek. Bedenk dat je non-verbale gedrag minstens zo doorslaggevend is. Zoals bij tip 2 al aangegeven, kun je door te beginnen over je passie of hobby er al voor zorgen dat je wat meer ontspannen wordt. Probeer ook een actieve en comfortabele houding aan te nemen zodat je tijdens het gesprek niet wordt afgeleid door zulke randzaken.
Tip 7 | Je hoeft niet alles uit je hoofd te leren
Als je niet gelijk een antwoord hebt klaarstaan op een vraag, raak dan niet in paniek. Geef gerust aan dat je even moet nadenken over die vraag. Dat is heel menselijk en geeft juist aan dat je niet alles uit je hoofd hebt geleerd. En maakt het sollicitatiegesprek juist meer een gesprek in plaats van een vooraf gescript verhaal. En bedenk ook dat een open antwoord, waar je zelf volledig achter kunt staan, uiteindelijk de beste indruk achterlaat.
Met deze tips zijn wij ervan overtuigd dat jij vol vertrouwen het sollicitatiegesprek kan ingaan. Wij wensen je veel succes! Ben je nog opzoek naar een baan, of is het tijdens je laatste gesprek toch niet geworden? Neem dan eens een kijkje bij één van onze IT-vacatures. Dan gaan onze recruiters samen met jou kijken naar een passende oplossing!