Hoe je de controle neemt als je werk niet wordt gezien.
Voel je je wel eens buitengesloten op je werk? Het gevoel dat je niet gezien of gehoord wordt? Dat je het idee hebt dat je manager je niet belangrijk vindt en liever andere mensen kiest? Dat je geen kans krijgt om te laten zien wat je kunt? Dat overkomt velen van ons, bij verschillende soorten banen.
Je voelt je gefrustreerd, kwaad en machteloos. Je denkt dat je werkgever je niet goed genoeg vindt. Maar gelukkig kun je zelf iets doen aan je situatie. Let's go!
Hier zijn zes stappen die je kunnen helpen:
1. De basis: voldoet je baan nog aan jouw doelen en ambities?
Dat is de eerste stap om verandering te brengen, is jezelf af te vragen wat je wilt bereiken. Wees eerlijk tegen jezelf: past je huidige baan nog bij je doelen en ambities? Of kun je meer dan dat? Schrijf je doelen op en kijk of ze haalbaar zijn binnen je bedrijf en je functie. Misschien ben je wel toe aan iets nieuws.
2. Spreek je uit: praat met je manager.
Vertel dat je meer wilt doen, een andere rol of een hogere functie wilt. Laat zien wat je allemaal hebt gedaan voor het bedrijf. Vertel wat je toekomstplannen zijn en welke nieuwe vaardigheden je wilt leren. Zeg eerlijk dat je je niet gewaardeerd voelt in je huidige baan, en vraag wat er moet gebeuren om je situatie te verbeteren. Maak duidelijke afspraken met je manager.
3. Tijd om te shinen: laat je vaardigheden zien en val op.
In het werkend leven gaat het niet alleen om wat je kunt, maar ook om wie je kent. Als je manager je niet ziet staan, moet je zelf zorgen dat je opvalt. Doe dat door mee te werken aan belangrijke projecten en daar goede resultaten te leveren. Hoe zou je dat kunnen doen?
-
Doe projecten die bij je passen: kies voor (extra) projecten die bij je passen en die je leuk vindt. Door deze projecten te doen, laat je zien wat je waard bent en dat je meer aankunt. Het bewijst dat je initiatief neemt en toegewijd bent.
-
Doe vrijwillig mee met andere afdelingen: werk samen met mensen die iets anders doen dan jij. Of doe mee met een groep die uit verschillende collega's bestaat. Zo laat je zien dat je veel kunt en je leert ook nog nieuwe dingen. Daarnaast krijg je ook een beter beeld van hoe het bedrijf werkt.
-
Doe mee aan belangrijke projecten: wat vindt het bedrijf belangrijk? Welke projecten hebben vaak veel invloed en aandacht? Door goed te presteren in deze projecten, laat je zien wat je kunt en wat je waard bent om het bedrijf verder te helpen.
-
4. Prikkel je nieuwsgierigheid: probeer nieuwe dingen uit.
Blijf niet stilstaan in je vak en probeer nieuwe dingen uit, wat maak jouw nieuwsgierig? Waar wil je meer van weten? Volg bijvoorbeeld een cursus om beter te worden in nieuwe programma’s, data-analyse, leidinggeven of andere dingen die belangrijk zijn in je vakgebied. Door nieuwe dingen te leren, laat je zien dat je actief bent en dat je mee kunt met de markt.
-
5. Laat je inspireren: maak contact met andere mensen.
Zorg ervoor dat je meer mensen leert kennen die met je werk te maken hebben. Maak contact met mensen die op andere afdelingen werken of die een hogere functie hebben. Vraag of je een koffietje met ze mag drinken en hoe zij hun carrière hebben opgebouwd. Zo leer je hoe het bedrijf werkt en wat er allemaal mogelijk is. Door je netwerk te vergroten, zorg je ervoor dat meer mensen weten wat je kunt en wat je wilt. Dat werkt niet alleen inspirerend, maar kan je ook naar de volgende stap brengen.
-
Blijf doorgaan en geloof in jezelf: jij bent ‘in control’.
Ook al voelt het even niet zo, blijf in jezelf geloven en kijk voorruit naar die stip op de horizon. Laat je niet tegenhouden door emoties, want die zijn gelukkig tijdelijk. Dat wil niet zeggen dat je jouw emoties moet negeren, maar valideer hoe jij je voelt en pak daarna de draad weer op met bovenstaande tips.
Blijf je richten op je doelen en laat je niet gek maken. Soms gaat het langzaam, soms zit je in de stroomversnelling en soms zit je ertussenin. Go with the flow! Wanneer je betrokken, positief en actief blijft, kom je er heus wel.
Als je op je werk niet gezien wordt, word je ongelukkig en verdwijnt je talent naar de achtergrond. En dat is zonde, toch? Als je de motivatie verliest, geef je eigenlijk je macht weg. Pak om dat te voorkomen je eigenaarschap terug. Jij weet wat je waard bent en wat je kunt. Wat ga jij doen om je IT-carrière te verbeteren? You got this!