Klaar voor SEPA?

Europa bereidt zich voor op de komst van één betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). Deze SEPA-regelgeving heeft consequenties voor organisaties. Wij willen je graag op weg helpen met de voorbereidingen van deze overstap.

Wat is SEPA?

Het betalingsverkeer wordt steeds internationaler. Europese landen en banken werken aan de invoering van één Europese betaalmarkt om het betalingsverkeer eenvoudig en efficiënt te maken. Er wordt van organisaties verwacht uiterlijk 1 februari 2014 SEPA-proof te zijn. Dit lijkt ver weg, maar de gemiddelde doorlooptijd van een SEPA migratie is 7 maanden. Het is daarom verstandig om tijdig te weten wanneer je moet beginnen.

Wat betekent dit voor organisaties?

Bedrijven moeten overstappen van het huidige rekeningnummer naar het IBAN nummer. Indien je betaalopdrachten aanmaakt in een boekhoudpakket, moeten de Nederlandse rekeningnummers in de crediteuren- of salarisadministratie omgezet worden naar IBAN.

De mate waarin een organisatie de gevolgen ondervindt van de introductie van SEPA is afhankelijk van verschillende factoren.
SEPA kan gevolgen hebben voor:

• informatievoorziening aan klanten en andere relaties;
• klantgegevens;
• werkinstructies;
• databases;
• incasso- en betaalprocessen;
• salarissystemen.

Een tijdige impactanalyse voor SEPA implementatie is dan ook cruciaal en wordt geadviseerd door de overheid.

Wat kunnen wij betekenen?

Wij helpen je met het bepalen van de impact op de organisatie. Onze specialisten voeren, een quick impact analyse uit. Op basis hiervan kunnen wij een advies op maat geven, zodat je weet welk tijdspad het beste is om op tijd klaar te zijn voor SEPA. Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Michiel van Gemert
Vertical Leader Finance

00316 27 06 17 50
Michiel.van.gemert@experis.nl

 Informatie over SEPA
Meer informatie over de SEPA regelgeving is te vinden op onderstaande websites.

www.Overopiban.nl
De site van de overheid om je wegwijs te maken


www.Sepanl.nl
Informatiesite van de NVB


www.dnb.nl/betalingsverkeer/sepa
Informatie vanuit DNB

 Experis Finance