Zoek hier in 337 vacatures

Uitgebreid zoeken

Vind een vacature

X uitgebreid zoeken sluiten
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leestijd 5 minuten - Gepubliceerd 5 december 2017 - Door Chris Reijers

Wederom meer omzet voor industrie in Q3 

Bedrijven in de industrie hebben in het derde kwartaal van 2017 5,2 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. In de meeste branches was er omzetgroei. De omzetten stegen voor de vierde periode op rij. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Net als in het vorige kwartaal groeide de buitenlandse omzet steviger dan de Nederlandse omzet. De industriële omzet die Nederlandse producenten in het buitenland genereerden nam met 7,3 procent toe, de omzetgroei binnen Nederland bedroeg 1,1 procent. De afzetprijzen namen dit kwartaal ook toe, met 3,9 procent.

Omzet transportmiddelenindustrie groeit het sterkst
In bijna alle deelbranches was sprake van omzetgroei. De transportmiddelenindustrie was met 18,9 procent veruit de grootste groeier. Hier deden de autoproducenten (14,7 procent) goede zaken, net als de groep producenten die overige transportmiddelen fabriceren (26,8 procent). Deze producenten zijn hoofdzakelijk scheepsbouwers, maar ook producenten van treinen, vliegtuigen en (brom)fietsen. Deze groep boekte met name in het buitenland een hogere omzet dan een jaar eerder: 35,7 procent.

Van de stijgers in de industrie had de aardolie-, chemische, farmaceutische en rubber- en kunststofproductenindustrie met 1,1 procent de meest bescheiden omzetgroei. De binnenlandse omzet daalde zelfs met 4,2 procent, na drie kwartalen van stijgingen. Doordat de branche in het buitenland 3,7 procent meer omzet behaalde, kwam de totale omzetontwikkeling toch nog positief uit. Alleen in de meubelindustrie daalde de omzet (1,4 procent). Deze branche boekte vooral minder omzet in het buitenland.

Per saldo verwacht 18 procent van de industriële ondernemers in het vierde kwartaal een toename van het aantal orders. Een verbetering van het economisch klimaat voor producenten, die door per saldo 11 procent van hen voorzien wordt, heeft onder andere tot gevolg dat de vraag naar materialen en halffabricaten toeneemt. Deze verbeteringen gaan ook gepaard met een verwachte uitbreiding van het personeelsbestand door per saldo 11 procent van de ondernemers. Daarmee zijn zij duidelijk positiever dan eind vorig jaar, toen het aantal ondernemers dat een werkgelegenheidsgroei verwachtte nog nagenoeg even groot was als het aantal dat een krimp voorzag. In vergelijking met het afgelopen kwartaal en met dezelfde periode vorig jaar, verwachten veel ondernemers (per saldo 12 procent) een verhoging van de verkoopprijzen.

Het volledige sectorrapport van het CBS lees je hier