Zoek hier in 342 vacatures

Uitgebreid zoeken

Vind een vacature

X uitgebreid zoeken sluiten
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leestijd 4 minuten - Gepubliceerd 10 oktober 2017 - Door Chris Reijers

3D printen kan de supply chain verkorten 

Binnen de productiewereld wordt 3D printen door velen gezien als de nieuwe revolutie. Het klassieke beeld van grote fabriekshallen verdwijnt en daarvoor in de plaats komen lokale 3D printing locaties. De impact van deze voorspelde revolutie op de supply chain is groot. Het is niet langer nodig om in grote oplage te produceren. Voorraden kunnen omlaag en elk individueel product kan met unieke kenmerken voor elke klant worden geproduceerd. De potentiële voordelen van de 3D revolutie voor de supply chain zijn duidelijk, maar wat zien we hiervan in de praktijk? 

Industry Week deed onderzoek naar de invloed van 3D printen op de supply chains van verschillende bedrijven. Hieruit bleek dat de supply chain flink ingekort wordt doordat er dichterbij de klant wordt geproduceerd en daardoor de transporttijd aanzienlijk omlaag gaat. Uitzondering hierop is de industriële supply chain waar het productieproces dusdanig kritisch is en de kwaliteitseisen dermate hoog, dat er nog geen 3D eindproduct geprint kan worden. In deze supply chain blijft voor een groot deel traditionele metaalbewerking nodig om 3D geprinte onderdelen en producten te verwerken tot een eindproduct. 

Als gevolg hiervan lijkt de revolutie te starten bij producenten van consumentenproducten waar de kwaliteitsstandaarden en producteisen over het algemeen lager liggen. Het drastisch verkorten van de industriële supply chain (met zijn hoge kwaliteitseisen)  onder invloed van 3D printen zal naar verwachting dus nog even duren. Een van de vereisten om dit process te versnellen, is ketensamenwerking binnen de supply chain. Omdat 3D printen een bijna geautomatiseerde vorm van produceren is, is het belangrijk dat alle betrokkenen in de keten met elkaar in verbinding staan. Van de designer tot aan de partij die verantwoordelijk is voor de eindbewerking. Nu is dat vaak nog niet het geval.


Experis is altijd op zoek naar gedreven inkoop professionals die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. Dat kan als interimmer bij Experis in dienst, zelfstandig professional of direct in dienst bij een van onze opdrachtgevers. Meer weten? Bekijk onze inkoop pagina.