Inbox zero. Hoe bereik je dat?

Voor veel professionals is Inbox Zero een illusie. Onbereikbaar door de dagelijkse hoeveelheid mailtjes. Ze komen overal vandaan, maar hoe kom je er vanaf? Hoe zorg je ervoor dat aan het einde van de dag jouw inbox op 0 staat?

Hieronder vier stappen om ervoor te zorgen dat ook jij binnenkort het kantoor uit loopt met een lege mailbox!

Stap 1 – Ga nuttig met je tijd om.

Wanneer je toch aan het wachten bent, kun je net zo goed snel door je mail heen gaan. In de rij voor de kassa, als je moet wachten voor het koffiezetapparaat of ergens telefonisch in de wacht hangt. Deze momenten zijn ideaal om alvast mailtjes te verwijderen waarvan je weet dat je er niets mee hoeft.

Stap 2 – Werk met mappen

Maak mappen aan in je mailbox en sleep e-mails per onderwerp naar een map zodat je alles bij elkaar houdt. Op deze manier hou je alle e-mails over bijvoorbeeld een project bij elkaar en zijn ze later makkelijk terug te vinden. Is er een e-mail waar je op een later moment mee aan de slag moet? Zet deze in het mapje ‘To do’.

Stap 3 – Archiveren maakt het overzichtelijk

Gelezen is gelezen en dat betekent dat een e-mail gearchiveerd kan worden in de juiste map óf dat hij naar de map ‘To do’ moet. Is het belangrijke info die je voor een bepaald project echt nodig hebt? Dan is je mailbox wellicht de verkeerde plek om deze informatie op te slaan.

Heb je al bijna zero bereikt?

Stap 4 – Wees selectief

Voordat je een e-mail opent, kun je vaak de relevantie al inschatten. Reclame, meldingen of nieuwsbrief? Grote kans dat je deze probleemloos kunt verwijderen zonder te lezen, wees dus selectief met welke e-mails je leest.

Nu is het aan jou! Open je mailbox en ga aan de slag met bovenstaande stappen. Is het moment daar dat je ook echt op Inbox Zero zit? Top! Nu is het de kunst om dat vol te houden. Succes!