Do’s en don’ts voor je cv | Deel 3

Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Je surft op het internet, ziet verschillende vacatures en daar is hij dan: die baan waar ze jou voor zoeken! Het schrijven van je motivatie gaat je goed af, maar je moet ook nog even je cv aanpassen. Op een van je vaste schijven vind je je oude cv. Kwestie van je laatste werkervaring toevoegen en versturen. Of toch niet?

Ons advies: besteed er echt tijd aan! Je cv wordt meestal eerder bekeken dan je motivatiebrief en moet dus binnen 5 beslissingsseconden de recruiter overtuigen. En je wilt je toekomstig manager een ‘ik word nieuwsgierig’-idee geven!

Hoe ga je dat realiseren? In een serie van 3 blogs geef ik jou met plezier wat do’s, dont’s en tips voor jouw cv. Deze week deel 3 over opleidingen, cursussen, overige competenties en de finishing touch!

Opleidingen & cursussen

  • Vermeld alleen relevante opleidingen, van meest recent tot verleden. Je kleuter- en basisschoolervaring kuan je weglaten. De middelbare school kan interessant zijn om te vermelden, omdat je hier je richting hebt gekozen met een vakkenpakket en dat zegt iets over jouw interesses. Vermeld duidelijk het opleidingsniveau en of je je diploma wel/niet hebt behaald.
  • Vergeet niet om opleidingsinstituten te vermelden, zeker als het een regionaal of buitenlands instituut is. Is het minder bekend, leg dan uit waarin ze gespecialiseerd zijn en vermeld ook waarmee het opleidingsniveau te vergelijken is in Nederland.
  • Cursussen die jou kans op een ‘like’ door de lezer verhogen, moet je zeker vermelden. Doet het bedrijf zaken met China en heb jij Chinees gevolgd? Zeker vermelden! Voegt het niets toe voor de baan waarop je solliciteert, maar zegt het volgen van die cursus Chinees echt iets over jou als mens, licht dit dan kort toe.

Talenkennis & softwarekennis

Vermeld je moedertaal en de talen verder beheerst. Geef duidelijk aan in welke mate je een taal beheerst, in woord en geschrift. Eventueel specificeer je het niveau in lezen, schrijven, verstaan en spreken. Op het gebied van softwarekennis is het verstandig om in ieder geval de zaken te benoemen die gevraagd worden in de vacature. Benoem ook vergelijkbare softwarekennis of andere softwarekennis die van meerwaarde kan zijn voor het uitoefenen van de functie.

Hobby’s & andere relevante zaken

Een werkgever vindt het interessant om te weten wat je graag doet naast werken. Dit zegt echt iets over jou. Een engineer die thuis ook sleutelt aan oldtimers? Dat zijn bonuspunten! Daarnaast is het een fijn onderwerp voor je sollicitatiegesprek, zeker als het stroever loopt.Bedenk wel dat je potentiële werkgever jouw hobby ook kan doorvertalen naar een verkeerde aanname. Verplaats je dus goed in je gesprekspartner en realiseer je wat een werkgever er in het slechtste negatief van vindt. Ben je in het bezit van een auto, heb je je rijbewijs of een bijzonder rijbewijs, papieren als een heftruckcertificaat, maar ook BHV, EHBO: vermeld het!

De finishing touch

Doe een spellingcheck, lees je cv nog een aantal keer zelf kritisch door en laat je cv door iemand anders lezen. Vraag een kritische blik en tips. Sla je cv op als PDF, zodat de lay-out ook niet verloren gaat bij het versturen (bij Microsoft Word gebeurt dit soms). Verstuur je cv met een begeleidend schrijven en/of een motivatie. Laat die uitnodiging voor dat sollicitatiegesprek maar komen! Succes.