Do’s en don’ts voor je cv | Deel 2

Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Je surft op het internet, ziet verschillende vacatures en daar is hij dan: die baan waar ze jou voor zoeken! Het schrijven van je motivatie gaat je goed af, maar je moet ook nog even je cv aanpassen. Op een van je vaste schijven vind je je oude cv. Kwestie van je laatste werkervaring toevoegen en versturen. Of toch niet?

Ons advies: besteed er echt tijd aan ! Je cv wordt meestal eerder bekeken dan je motivatiebrief en moet dus binnen 5 beslissingsseconden de recruiter overtuigen. En je wilt je toekomstig manager een ‘ik word nieuwsgierig’-idee geven!

Jouw profiel

Bepaal voor jezelf wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en hoe je toegevoegde waarde levert, omschrijf dit dan in maximaal 5 regels. Maak ook duidelijk wat je zoekt in een nieuwe baan en bij een nieuw bedrijf. Probeer dicht bij jezelf te blijven. Blaas het niet op, zwak het niet af en wees duidelijk en overtuigend over wat je te bieden hebt. Houd het vooral positief en vermeld niet meteen je salarisindicatie. Je kunt wel aangeven per wanneer je beschikbaar bent en voor hoeveel uur in de week (zonder in te gaan op welke dagen/uren/tijden, want dat kan afschrikken). Zorg eerst dat men enthousiast wordt!

Werkervaring

Je meest recente werkervaring zet je boven je cv, want dit vindt je potentiële werkgever waarschijnlijk het meest relevant. Besteed aandacht aan de volgende punten:

  • Vermeld je werkervaringen altijd antichronologisch, m.a.w. van heden naar verleden. Je laatste werkervaring zegt vaak meer over wwat je waard bent dan je eerste werkervaring. Vermeld ook altijd de maand en het jaartal dat je begonnen en geëindigd bent.
  •  Functieomschrijving: gebruik een term die ook begrijpelijk is voor je lezer. Vakjargon kan leiden tot verkeerde aannames.- Werkzaamheden: beschrijf jouw eindverantwoordelijkheid en de doelen die je moet realiseren. Schrijf puntsgewijs welke taken JIJ in het team doet om het resultaat te bereiken.
  • Werk je bij Microsoft, Coca-Cola of Facebook, dan hoef je niet uit te leggen wat die bedrijven doen. Vrijwel iedereen kent ze. Werk je bij een bedrijf wat naar alle waarschijnlijkheid bij de lezer van je cv niet bekend is, leg dan even summier uit wat het bedrijf doet. Vermeld daarnaast het aantal werknemers, de grootte van je team/afdeling en eventueel het aantal mensen waarvoor je verantwoordelijk bent. Zo wordt duidelijk wat je rol is en welke mate van invloed je hebt.
  • Ben je net afgestudeerd? Denk na welke stage-ervaringen of vrijwilligerswerk ervaringen het waard zijn om te vermelden op je cv. Te lang geleden of niet relevant (meer) voor de rol of hoe jij je wilt neerzetten, vermeld het dan niet. Ben je schoolverlater en heb je nog geen ervaring? Vermeld dan wel eerst je opleidingen en licht je stage-ervaringen toe.
  • Heb je meerdere banen of posities gehad bij een werkgever? Probeer dan je ervaringen te clusteren. Zorg dat je niet de indruk wekt van jobhopper. Heb je maar bij 1 werkgever gewerkt in de afgelopen 5 jaar, probeer dan juist te laten zien dat je je binnen de rol ook ontwikkeld hebt.
  • Reden vertrek: het kan handig zijn om dit te vermelden. Als je open bent, voorkomen je dat de lezer zelf een invulling bedenkt. Ben je overal met ruzie vertrokken? Zorg dan dat je neutraal blijft over de onenigheid. Laat je in ieder geval niet heel negatief uit over voormalige werkgevers.