Do’s en don’ts voor je cv | Deel 1

Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Je surft op het internet, ziet verschillende vacatures en daar is hij dan: die baan waar ze jou voor zoeken! Het schrijven van je motivatie gaat je goed af, maar je moet ook nog even je cv aanpassen. Op een van je vaste schijven vind je je oude cv. Kwestie van je laatste werkervaring toevoegen en versturen. Of toch niet?

Ons advies: besteed er echt tijd aan! Je cv wordt meestal eerder bekeken dan je motivatiebrief en moet dus binnen 5 beslissingsseconden de recruiter overtuigen. En je wilt je toekomstig manager een ‘ik word nieuwsgierig’-idee geven!

Hoe ga je dat realiseren? In een serie van 3 blogs geef ik jou met plezier de do’s en don’ts en tips voor jouw cv. Deze week deel 1 over de cv basics, titel, foto en NAW-gegevens:

De basics voor jouw cv

Eerst en vooral: een cv moet je op maat maken voor elke sollicitatie. Voorbeeld: solliciteer je voor een rol waarbij je technische kwaliteiten belangrijk zijn en je commerciële kwaliteiten niet, dan focus je op je technische ervaring en kennis. Besteed minder aandacht aan je commerciële kwaliteiten. Let er wel op dat het eindbeeld wat je schetst nog overkomt met wie jij bent! Je cv is hét document voor personal branding. Tekst is belangrijk, maar vergeet de vormgeving niet!

Titel en pasfoto

Zet als titel bovenaan je cv “cv” of “curriculum vitae”. Let even op de schrijfwijze, want hier gaat ongeveer 25% al de mist in. You never have a second chance to make a first impression! Een pasfoto is alleen nodig als je voor je functie representatief moet zijn (geen andere soort foto’s). Let er op dat je foto uitstraalt wie je daadwerkelijk bent en hoe je voor deze functie wilt overkomen. Dus die zwemoutfit? Die is leuk als je solliciteert voor een rol als model of badmeester, maar verder niet!

Naam, adres, woonplaats & contactgegevens.

We sommen de do’s en don’ts voor je op:

  • Naam: Je achternaam spreekt voor zich, maar ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, vermeld dan meteen even beide namen en verduidelijk wat jouw originele achternaam is. Eventuele doopnamen hoef je niet te vermelden, gebruik je roepnaam en/of de eerste letters van al je voornamen.
  • Adres: Voor je adres is het volgende voldoende: straatnaam, postcode, woonplaats en land. Als je binnenkort verhuist of verhuisbereid bent voor je baan, vermeld dit dan tussen haakjes. Het is jammer als je solliciteert in Amsterdam, maar wordt afgewezen omdat je in Maastricht woont. Terwijl je juist de intentie hebt om naar de hoofdstad te verhuizen.
  • Telefoonnummer: Vermeld het nummer waarop je het beste bereikbaar bent en waarvan je voicemail professioneel klinkt.
  • E-mailadres: Gebruik een net e-mailadres en laat die komische mailadressen uit je puberteit achterwege. Logisch? Je staat vast versteld van alle mailadressen die ik al voorbij heb zien komen
  • Burgerlijke staat: Gebruik hier niet je Facebookstatus, maar kies uit de volgende 7 officiële statussen: ongehuwd; wettig gehuwd; partnerschap; verweduwd na wettig huwelijk; verweduwd na partnerschap; gescheiden na wettig huwelijk; gescheiden na partnerschap.
  • Nationaliteit: Spreekt voor zich, maar weet dat het bijvoeglijk naamwoord vrouwelijk is omdat het woord nationaliteit vrouwelijk is, dus ook al ben je man, je nationaliteit is ‘Nederlandse’, ‘Duitse’, etc.
  • Overig: Wat kun je eventueel vermelden onder dit kopje op je cv: je kinderen met geboortejaar, de naam van je echtgenoot.Belangrijk is dat je goed de afweging maakt wat echt iets toevoegt. Wat hoort hier (en verder op je cv) niet: bankrekeningnummers, BSN-nummers (is nog niet nodig om te delen).