Zo bepaal je je tarief als zzp’er

Ben of word jij zzp’er, maar vind je het lastig om te bepalen welk tarief je moet vragen? Nanning Jacobs, teammanager IT bij Experis, bemiddelt tussen zzp’ers en opdrachtgevers. We stellen hem vier vragen over werken als zelfstandige en het bepalen van je tarief

1. Welke factoren spelen mee voor het bepalen van je tarief?

“Ten eerste hangt je tarief af van de ervaring die je hebt: in jaren, maar ook in relevantie. Wil je je als zzp’er richten op een bepaalde branche, dan telt jouw relevante ervaring in die branche of functie mee bij het bepalen van je tarief. Zoek uit wat richtlijnen zijn voor de tarieven binnen je branche. Houd verder rekening met eventuele opleidingen die je tijdens je carrière hebt gevolgd en de mate van specialisatie. Ben je specialist in je branche, dan onderscheid je je van het gros van de zelfstandigen.

2. Wanneer moet je je tarief niét verhogen

“Verhoog je tarief nooit tijdens een lopende opdracht. Dat zullen opdrachtgevers niet snel accepteren. Maak ieder jaar de balans op: wat ben je op dat moment waard en is het tijd om je tarief daarop aan te passen? Hou verder in de gaten wat de markt en andere zzp’ers doen. Bij bijvoorbeeld een verhoging van het btw-tarief of schaarste kunnen zzp’ers hun tarieven verhogen. Als iedereen dat doet, kun je daar in mee gaan. Maar als jij de enige bent, kan dat in je nadeel werken. Het verhogen van je tarief is altijd een risico, en het is aan jou om te bepalen of je dat risico durft te nemen.

3. Hoe kan ik als zelfstandige werken via Experis?

“Je kunt als zelfstandige werken zonder tussenpersoon, maar je kunt er ook voor kiezen om op zzp-basis te werken via Experis. We hebben een netwerk van toonaangevende opdrachtgevers in de IT; aansprekende namen voor in je portfolio. In een kennismakingsgesprek bekijken we wat je ervaring en vaardigheden zijn en maken we afspraken over je tarief, de reisafstand en de duur van de opdracht. We gaan een persoonlijk gesprek met je aan, want we vinden het belangrijk dat de opdracht echt bij jou en je talenten past. Zo investeren we niet alleen in het bedrijf, maar ook in jou.”

4. Hoe zit het met mijn tarief als ik als zelfstandige via Experis werk?

“Experis is de tussenpartij, wat betekent dat de opdrachtgever ons ook voor deze dienstverlening betaalt. Dat betekent natuurlijk niet dat wij lage tarieven van jou als zzp’er verlangen. Integendeel; we willen iemand betalen naar wat hij of zij waard is. Wanneer we een zzp’er vinden die past bij de opdracht, hanteert hij of zij een bepaald tarief. Soms gaan we hierover in onderhandeling; soms niet. Maar Experis kijkt altijd naar wat je talenten en vaardigheden zijn en wat jouw toegevoegde waarde is voor een opdrachtgever.