Tips voor je sollicitatiegesprek

Een Recruitment Consultant krijgt zowel in zijn of haar professionele als in zijn of haar persoonlijke netwerk regelmatig de vraag: “Ik zie zoveel sollicitatietips op internet, maar waar moet ik nou echt op letten tijdens een sollicitatiegesprek?” We delen de zes belangrijkste tips met je.

1. Verzamel informatie over het bedrijf

Als je op gesprek mag komen, dan is het belangrijk dat je research doet naar de organisatie en de functie. Kijk niet alleen naar de website van het bedrijf, maar zorg dat je ook op de hoogte bent van het laatste nieuws over de organisatie. Wat zijn de trends en ontwikkelingen? Wat is de bedrijfscultuur en wat zijn de merkwaarden? Ook is het belangrijk om via LinkedIn te checken wie er bij het bedrijf werken. Zijn jouw connecties daar werkzaam? Welke personen zitten er op de afdeling of op een project? Op die manier kom je proactief over en kun je laten zien dat je interesse toont in de organisatie en de functie.

2. Zorg dat je er (gepast) representatief bij loopt

Elke organisatie hanteert een andere dresscode en het is belangrijk dat je die hanteert. De dresscode geeft vaak een goede indruk van de bedrijfscultuur; is het een informele of formele organisatie. Bepaal goed voor jezelf waar jij goed past. De dresscode bij startups is vaak een stuk informeler dan bij grote corporate organisaties. Wat trek je dan aan bij een sollicitatiegesprek? Versleten kleding en schoenen maken geen goede eerste indruk, maar een driedelig pak bij een informeel startup bedrijf ook niet. Check wat voor kleding je potentiële collega’s dragen. Heb je twijfels? Neem dan contact op met de HR-afdeling van de organisatie of met de recruiter van de arbeidsbemiddelaar. Ga goed voorbereid op pad!

3. Wees op tijd

Voor een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk op tijd komen. Dit kan soms best een opgave zijn door file, OV-vertragingen of andere onvoorziene zaken. De kunst is dus voldoende tijd in te bouwen voor als je vertraging hebt, zonder een uur van tevoren op de plaats van bestemming te zijn. Houd als richtlijn ongeveer 10 tot 15 minuten voorafgaand aan je afspraak aan. Ben je er eerder? Loop dan nog even een extra rondje of wacht in de auto en bepaal voor jezelf nog een keer hoe je ze echt gaat overtuigen van het feit dat ze jou moeten hebben!

4. Ken jezelf

Wees bewust van jouw persoonlijkheid. Iedereen heeft sterke en minder sterke kanten. Een goede manier om die in kaart te brengen, is het kernkwadranten model. Dit model geeft inzicht in het verband tussen jouw kernkwaliteit, valkuilen, uitdagingen en dingen waar je echt niet tegen kunt (allergie). Dit vormt samen een kernkwadrant. Voorbeeld: jouw kernkwaliteit is daadkracht. Indien jouw daadkracht teveel wordt gebruikt, dan kun je drammerig overkomen. Drammerigheid is dan jouw valkuil. Tegenover valkuil staat een uitdaging, die tevens lijnrecht tegenover de kernkwaliteit staat. In deze case is dat geduld. De allergie staat lijnrecht tegenover valkuil en betekent dat je er slecht tegen kan wanneer mensen teveel van jouw uitdaging vragen. Als geduld jouw uitdaging is, dan ben je allergisch voor passiviteit.

De kernkwadranten zijn niet alleen een goed hulpmiddel voor jouw eigen ontwikkeling, maar komen dus ook goed van pas in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Door deze goed voor te bereiden voor je gesprek, kun je antwoord geven op een van de moeilijkste vragen: “wat is jouw zwakke punt?’’. Realiseer je dat mensen zonder ontwikkelpunten niet bestaan.

5. Weet wie je gesprekspartner is

Behalve kennis van de organisatie, is het ook belangrijk om te weten wie jouw gesprekspartner is. Hoe lang werkt die persoon bij de organisatie? Waar heeft de persoon eerder gewerkt en wat heeft hij of zij gestudeerd? Wat zijn de hobby’s en interesses? Het checken van het LinkedIn profiel van je gesprekspartner en het zoeken naar overeenkomsten, helpt jou mogelijk in je gesprek. Kijk ook of je gemeenschappelijke connecties hebt. Dat is altijd een makkelijke opening voor een gesprek!

6. Sluit het gesprek goed af

Inventariseer aan het einde van jouw sollicitatiegesprek hoe je ervoor staat. Vraag naar het verdere verloop van het proces, hoeveel kandidaten en gespreksrondes er zijn. En nog veel belangrijker: hoe heeft jouw gesprekspartner het gesprek ervaren? Krijg je de kans, vertel dan in een zin wat men van je moet onthouden. Een mooie krachtige uitsmijter, zodat de kans groot is dat je door mag naar het tweede gesprek!